Ranking najlepszych ostrzałek do noży

Ranking 6+ najlepszych ostrzałek do noży (opinie 2022)

Jeśli sprzęt kuchenny ma dobrze służyć, wymaga odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji. W przypadku noży – ale także siekaczy i innego sprzętu z ostrzami – obowiązuje to tym bardziej. Tępy nóż będzie w kuchni bardzo złym pomocnikiem. Krojenie i dzielenie będzie forsowne, niedokładne, długo trwa i niektóre wrażliwe produkty mogą zostać rozerwane lub w inny sposób uszkodzone. I choć może to wydawać się paradoksem – tępy nóż jest o wiele bardziej niebezpieczny dla użytkownika niż nóż ostry.

Jeśli więc chcesz, aby Twoja praca poszła Ci dobrze i jednocześnie z minimalnym ryzykiem obrażeń, musisz o noże dbać. W tym może Ci pomóc cały szereg pomocników. Do delikatnego ostrzenia idealne są klasyczne stalki. Odpowiedni kamień szlifierski następnie poradzi sobie nawet z bardzo tępym ostrzem i przywróci mu ostrość. Oba te warianty wymagają jednak odpowiedniej praktyki. Oprócz tego istnieją także nowoczesne rozwiązania w postaci specjalnych ostrzałek do noży (w tym elektrycznych), z których obsługą poradzi sobie każdy. Do naszego rankingu sześciu ranking najlepszych ostrzałek do noży wybraliśmy przedstawicieli różnych wariantów. Od klasycznych ostrzałek, mechanicznych po ostrzałkę elektryczną.

Optymalne narzędzie według własnych potrzeb może w rankingu znaleźć naprawdę każdy. Postawiliśmy jednocześnie na produkty, które są nie tylko wysokiej jakości, jak również są popularne wśród użytkowników, ale także przystępne cenowo, o dobrym stosunku ceny do „wydajności”. Za kilkadziesiąt złotych, tyle właśnie zwykle kosztuje ostrzałka, możesz utrzymywać noże kuchenne i siekacze w idealnym stanie, a nawet może okazać się, że gotowanie sprawia Ci dużo więcej przyjemności niż wtedy, gdy musiałeś tępym nożem walczyć z każdym kawałkiem warzyw itp.

Jeśli nie jesteś pewien, który wariant ostrzałki będzie dla Ciebie idealny i na razie jeszcze nie wiesz, jak właściwie obchodzić się z tymi narzędziami, koniecznie, oprócz recenzji ostrzałek do noży, zapoznaj się z naszym poradnikiem doboru. Dowiesz się, jak orientować się w poszczególnych rodzajach, co nimi ostrzyć i w jaki sposób.

Porównanie / ranking najlepszych ostrzałek do noży

 ProduktInfoOcenaCena (od)Tu kupisz najtaniej
1.Fiskars, Xsharp
✔️ Może być obsługiwana zarówno lewą, jak i prawą rękę
✔️ Łatwo się rozkłada i składa, a co za tym idzie, jest łatwa w czyszczeniu
✔️ Kąt ostrzenia optymalny dla noży i siekier
5 out of 5 stars (5 / 5)69 zł Więcej informacji
2.Tescoma PRECIOSO
✔️ Doskonała do ostrzenia noży kuchennych w dwóch krokach
✔️ Karbidowa ostrzałka wyszlifuje noże, a ceramiczna idealnie je zaostrzy
✔️ Gwarancja 5- letnia
5 out of 5 stars (5 / 5)62 zł Więcej informacji
3.Guzzanti GZ 005
✔️ Elektryczna ostrzałka diamentowa
✔️ Cztery diamentowe tarcze gwarantują wydajne i wysokiej jakości szlifowanie przez długi czas
5 out of 5 stars (5 / 5)228 zł Więcej informacji
4.DOMO DO9204KS
✔️ tarcze do szlifowania napędzane silnikiem elektrycznym do łatwego i szybkiego szlifowania
✔️ prowadnice zapewniające poprawny kąt szlifowania
✔️ cicha praca bez wibracji
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)108 zł Więcej informacji
5.Tescoma AZZA 20 cm
✔️ Ostrzałka wykonana jest ze specjalnej stali o wysokiej zawartości węgla
✔️ Ergonomiczny uchwyt
✔️ Gwarancja 10- letnia
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)82 zł Więcej informacji
6.Orion ze stali nierdzewnej
✔️ Ostrzałka z tarczą metalową i ceramiczną
✔️ Przeznaczona do noży metalowych i ceramicznych oraz nożyczek
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)49 zł Więcej informacji

Jak wybrać ostrzałkę do noży?

W naszym teście ostrzałek do noży można było znaleźć większość rodzajów sprzętu, który jest przeznaczony do tego celu. Jeśli nadal nie wiesz, jaki wariant wybrać lub jak prawidłowo używać ostrzałki, postaramy się na początek udostępnić Ci krótką instrukcję.

ostrzałka do noży

Rodzaje osełek i ostrzałek

Kamień szlifierski

Kamień szlifierski to najstarsze i podstawowe narzędzie przeznaczone do konserwacji ostrza. Jednak tej opcji nie uwzględniliśmy w naszej recenzji, ponieważ dobór właściwego kamienia wymaga doświadczenia tak samo, jak korzystanie z niego. Kamień nadaje się do naostrzenia nawet bardzo tępego ostrza. Wybierać można z naturalnych i sztucznych kamieni, a dla wymagających użytkowników i bardzo jakościowych ostrzy do dyspozycji są także tzw. kamienie diamentowe.

Praca zwłaszcza używając sztucznych, jak również naturalnych kamieni jest dłuższa i oczywiście tym samym bardziej forsowna niż korzystając ostrzałek mechanicznych, czy nawet elektrycznych. Wynik jednak może być (przy odpowiednim doborze rodzaju kamienia) doskonały. Ostrzyć można na sucho, ale również na mokro (pył szlifierski wtedy nie wiruje i nie osadza się na rękach). Kamienie szlifierskie oferują długą żywotność, a ich cena zaczyna się na bardzo niskim poziomie. Do najbardziej popularnych należą warianty sztuczne.

Stalka   

Również stalka wymaga „napędu ręcznego” a do pracy z nią potrzebne jest doświadczenie i zgrabność. W porównaniu z kamieniami nie jest to nic trudnego. Stalki są najczęściej stalowe (jak sama nazwa podpowiada), ale istnieją również warianty „diamentowe”.

Stalka idealna jest przede wszystkim do noży o cienkim i długim ostrzu – dotyczy to na przykład specjalnych noży do filetowania czy luzowania (odkoszczenia) itp. Tym narzędziem można noże konserwować i regularnie poprawiać ich naostrzenie. Stalki nie nadają się jednak do ostrzenia już tępych noży. A jeśli już coś takiego Ci się uda, zajmie to bardzo dużo czasu. Stalki zbyt nie wykorzystasz do ostrzenia niektórych rodzajów ostrzy, przede wszystkim do krótkich noży, siekaczy itp.

Ostrzałka mechaniczna

Ten wariant jest bardzo popularny do ostrzenia domowego. Ostrzenie tym narzędziem będzie łatwe nawet dla kucharzy amatorów, którzy nie mają odwagi zastosować kamienia szlifierskiego lub stalki. Wyniki ostrzenia na lepszych ostrzałkach są bardzo dobre, szybkie i bez dużego wysiłku.

Ostrzałki mechaniczne mają wiele różnych wariantów, niektóre radzą sobie tylko z nożami o gładkim ostrzu, niektóre również z zębatym ostrzem czy z siekaczami lub nawet siekierami. Zaletą jest również to, że ostrzałki mechaniczne mogą bardzo małe i lekkie. Można je więc spakować i mieć ostrze noże w chatce, na wakacjach czy gdziekolwiek indziej.

Te urządzenia w większości przypadków stosują do ostrzenia małe tarcze szlifierskie, które mogą być ceramiczne, stalowe lub z innych materiałów. Ostrzałki mechaniczne mile zaskoczą Cię również swoją niską ceną.

Ostrzałka elektryczna

Ostrzałka elektryczna to najbardziej komfortowe i nowoczesne rozwiązanie do ostrzenia noży. Praktycznie całą pracę wykonuje za Ciebie samo urządzenie, a Ty musisz zainwestować tylko trochę czasu. Zasada działania ostrzałek elektrycznych jest zwykle podobna, jak w przypadku ostrzałek mechanicznych z tą różnicą, że istnieje tutaj dodatkowy napęd.

Minusem tego wariantu jest zwykle wyższa cena – zwłaszcza w przypadku lepszych modeli – a także większe wymiary i konieczność dostępu do prądu elektrycznego. Jeśli jednak masz w kuchni dostatek miejsca i nie zamierzasz z ostrzałką podróżować, może to być dobry wybór. Nie musisz się martwić ilością zużytej energii. Ostrzałki elektryczne mają pobór mocy około kilkadziesiąt W, co jest przy tym sposobie użytkowania zupełnie nieistotne.

Materiał noża i ostrzenie

Wyniki ostrzenia zależne są nie tylko od narzędzia do ostrzenia, ale również znaczącą rolę odgrywa osoba, która tą czynność wykonuje, jak również materiał, z jakiego nóż jest wykonany. Obecnie najpopularniejsze są noże ze stali nierdzewnej, które są bardzo lekkie i praktyczne, jednak ostrzenie tych noży nie należy do najłatwiejszych. Znacznie lepsza do ostrzenia jest stal węglowa, która również dłużej utrzymuje ostrze i ma lepsze właściwości tnące. Wymaga jednak bardziej precyzyjnej konserwacji, ponieważ jest mniej odporna na korozję.

Jedną z opcji jest stal tytanowa, którą również trudniej naostrzyć, ale ostrość utrzymuje naprawdę przez bardzo długi czas. Podobnie jest w przypadku tzw. stali damasceńskiej, która składa się z wielu różnych warstw i może mieć również szczególnie wytrzymałe ostrze.

Bardzo popularne i przystępne są obecnie również noże ceramiczne. Te noże utrzymują swoje ostrze przez bardzo długi czas, jednak zwykle nie nadają się do normalnego domowego ostrzenia.

Jak dbać o noże i jak je naostrzyć?

  • Nie czekaj, aż ostrze będzie w zbyt złym stanie, ostrzenie wtedy jest trudniejsze, a wynik niepewny.
  • Twarde stale są wysokiej jakości, jednak ostrzenie takiej stali jest bardziej wymagające (bardzo twarde stale wymagają ostrzałki diamentowej). Bardziej miękkie stale (np. węglowe) wystarczy ostrzyć zwykłą stalką.
  • Ostrzenie powinno przebiegać w dwu fazach: odnowienie ostrza i następnie „dostrajanie” na delikatniejszej ostrzałce. Niektóre ostrzałki umożliwiają tę metodę ostrzenia.
  • Ostrzenie wykonuje się w zdecydowanej większości przypadków w kierunku przeciwnym do ostrza!

Mamy nadzieję, że pomogliśmy Ci, czy przynajmniej zainspirowali Cię do wyboru nowej ostrzałki do noży. Jeśli tak, będziemy wdzięczni za Twoją opinię, doświadczenie, recenzję, porównanie czy ocenę przez Ciebie zakupionego produktu. Możesz tak zrobić w komentarzach na tej stronie poniżej. Może właśnie Twoja opinia pomoże innym przy wyborze najlepszej ostrzałki do noży, jaka na rynku istnieje.

Dodaj komentarz

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..