Ranking najlepszych zestawów noży kuchennych

Ranking 7+ najlepszych zestawów noży kuchennych (opinie 2022)

Nóż powinien być przedłużoną ręką kucharza, jego najważniejszym i najbliższym narzędziem. Profesjonalne noże są często unikatową i nie tanią sprawą, ale wysokiej jakości noże są również w domu niezbędnym wyposażeniem.

Jeśli masz dobrze wyważony, idealnie ostry i dobrze wykonany nóż, to nawet inaczej irytujące Cię prace w kuchni, mogą stać się dla Ciebie zabawą. Odzwierciedla się to również na wynikach, które wychodzą w kuchni i lądują na Twoim stole. Oprócz tego zaoszczędzisz dużo czasu i jest bardzo prawdopodobne, że unikniesz nieprzyjemnych obrażeń.

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że pracować z tępym, tanim nożem może być o wiele bardziej niebezpieczne niż używając noża z precyzyjnym, naostrzonym ostrzem. Ponieważ te narzędzia są tak podstawowym sprzętem gospodarstwa domowego, należy ich doborowi poświęcić odpowiednią uwagę. Zastanawianie się nad tym, jaki nóż kupić, mogą ułatwić Ci różne zestawy noży, które zawierają kilka podstawowy i najważniejszych rodzajów. Z tego powodu przygotowaliśmy dla Ciebie przegląd najlepszych zestawów noży kuchennych.

Zestawy na dodatek są często w pięknych opakowaniach albo są dostarczane z eleganckimi stojakami. Czyli mogą być również praktycznym i jednocześnie pięknym prezentem. Wybór obecnie jest niezwykle szeroki i dlatego nie będzie problemem znalezienie wariantu, który najbardziej będzie odpowiadać Twoim wymaganiom i możliwościom finansowym. Do naszego rankingu noży kuchennych zamieściliśmy cenowo przystępne jak również bardziej ekskluzywne warianty i skupiliśmy naszą uwagę na znane i sprawdzone marki.

Oprócz recenzji przygotowaliśmy dla Ciebie dodatkowo także przewodnik. Ten pomoże Ci zorientować się w różnych rodzajach noży, ich właściwościach i dostarczy Ci informacji, które na pewno wykorzystasz podczas zakupu.

Porównanie / ranking najlepszych zestawów noży kuchennych

 ProduktInfoOcenaCena (od)Tu kupisz najtaniej
1.Blok do noży Tescoma AZZA
Ilość noży: 6
Typ: blok z nożami
Materiał: plastik, stal nierdzewna
Mycie w zmywarce: NIE
5 out of 5 stars (5 / 5)630 zł Więcej informacji
2.Tescoma GrandCHEF
Ilość noży: 5
Typ: blok z nożami
Materiał: stal nierdzewna, kauczukowiec brazylijski
Mycie w zmywarce: NIE
5 out of 5 stars (5 / 5)470 zł Więcej informacji
3.Berlinger Haus Black Rose Collection
Ilość noży: 6
Typ: blok z nożami
Materiał: nierdzewny
Mycie w zmywarce: TAK
5 out of 5 stars (5 / 5)222 zł Więcej informacji
4.Klarstein Kitano
Ilość noży: 7
Typ: blok z nożami
Materiał: ostrza ze stali nierdzewnej
Mycie w zmywarce: ?
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)190 zł Więcej informacji
5.Klarstein Kiru
Ilość noży: 5
Typ: magnetyczny blok
Materiał: ostrza ze stali nierdzewnej
Mycie w zmywarce: ?
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)310 zł Więcej informacji
6.Orion Wooden
Ilość noży: 5
Typ: -
Materiał: nierdzewny
Mycie w zmywarce: ?
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)145 zł Więcej informacji

Jak wybrać nóż kuchenny?

W recenzji zaprezentowaliśmy siedem zestawów noży kuchennych, które oferują najwyższą jakość lub jak najlepszy stosunek ceny do „wydajności”. Nie każdy jest specjalistą w tej dziedzinie i dlatego mamy dla Ciebie wspominany już przewodnik, który pomoże Ci w podjęciu właściwej decyzji, co do wyboru.

Rodzaje noży

Rozpocznijmy może od tego, jakie rodzaje noży są – albo mogą być – w zestawach zawarte. Każdy nóż ma swoją specyfikę, a znając jego przeznaczenie można lepiej dobrać zestaw zawierający odpowiednie rodzaje.

Orion-Zestaw-nozy-kuchennych-Wooden-5-szt

Noże kucharskie

Charakteryzuje je szerokie i solidne ostrze o wysokiej twardości. Noże te przeznaczone są do bardzo szybkiego, czystego i precyzyjnego dzielenia i krojenia (mięsa, warzyw, owoców). Dokładnie taki nóż jest dla każdego kucharza najbardziej bliskim i najczęściej używanym.

Nóż japoński (Santoku)

Ostatnio coraz bardziej popularnym staje się japoński nóż kucharski. Chodzi o nóż, który jest przeznaczony do siekania, krojenia i dzielenia, jego zastosowanie jest podobnie uniwersalne jak w przypadku tradycyjnego noża kucharskiego i też ma podobnie szerokie ostrze. Jednak typowe dla tego noża jest bardziej równe ostrze, które nie tworzy równego czubka, ale kształtem bardziej przypomina tasak.

Noże do warzyw (do obierania)

To niedługie noże ze stosunkowo cienkim ostrzem przeznaczone do obróbki warzyw lub owoców (obierania skórki itp.).

Noże do pieczywa

Całkiem długie noże z ostrzem o falistej krawędzi i tępym zakończeniu. Noże te nadają się do krojenia ciasta, świeżego pieczywa itp.

Noże do filetowania

Noże o bardzo wąskim ostrzu zakończonym cienką, ostrą końcówką. Są elastyczne i są przeznaczone do precyzyjnej pracy „wzdłużnej”. Np. do usuwania tłuszczu wierzchniego oraz błon z mięsa i krojenia cienkich filetów w kierunku poziomym.

Noży oczywiście może być o wiele więcej, np. twarde i krótkie do luzowania kości, noże o specjalnych kształtach do krojenia serów, noże śniadaniowe itp. Większość zestawów zawiera również standardowy i uniwersalny nóż kuchenny o dłuższym i średnio szerokim ostrzu.

Materiał noży

Jakość ostrza to kluczowy czynnik. Obecnie masz do wyboru dwie opcje zwłaszcza, jeśli chodzi o ostrze. Wykonanie stalowe lub ceramiczne. Stal nierdzewna to sprawdzony standard. Procesy technologiczne i modyfikacje są jednak różnorodne, a jeśli nie jesteś fachowcem, najlepiej będzie skupiać się na dobrej marce i sprawdzonych producentach.

Twardość stalowych ostrzy

Ważnym parametrem jest twardość (skala twardości Rockwella), oznaczana HRC. Minimalna twardość noży kuchennych to 52 HRC, noże wysokiej jakości mają zwykle twardość 55-58 HRC. Twardość zapewnia żywotność i trwałość ostrza (oznacza jednak również większą kruchość).

Ostrza ceramiczne

Coraz większą popularnością cieszą się noże ceramiczne. Są lekkie (co docenią przede wszystkim mniej doświadczeni kucharze) i oferują doskonałą ostrość. Ostrze dodatkowo jest bardzo trwałe. Kolejną zaletą jest większa oszczędność wobec niektórym produktom (warzywa, owoce, czosnek itp.), którym nie sprzyja kontakt ze stalą, na skutek czego dochodzi do większej utraty niektórych cennych substancji. Wadą noży ceramicznych jest ich wyższa kruchość.

Uchwyty

Uchwyt albo rękojeść musi mieć również odpowiedni kształt i jest w zasadzie tak samo ważna jak ostrze. Uchwyt zapewnia wyważenie, ergonomię i komfort podczas trzymania noża, mocny uchwyt itp. Nie powinien być śliski ani mieć nienaturalny kształt. Jednocześnie musi być jak najlepiej dostosowana do zmywania.

Do produkcji stosuje się zwykle plastik, drewno lub metal. Drewno jest tradycyjne, ale nie zbyt praktyczne (trudne do czyszczenia, wrażliwe na wilgoć czy na wysokie temperatury). Plastik jest tani i nie wymaga konserwacji. Metal jest trwały i bardzo higieniczny, ale może powodować, że nóż będzie bardzo ciężki, albo uchwyt będzie zbyt śliski.

Długość ostrza

Długość ostrza zależy od rodzaju i przeznaczenia noża. Najkrótsze są zwykle noże do obierania i czyszczenia warzyw (5-10 cm). W przypadku tych noży konieczna jest pełna kontrola nad całym ostrzem. Noże kucharskie są zwykle wyposażone w ostrza o długości od około 15 do 20 cm a nawet dłuższej. Jeśli ostrze jest dłuższe, praca może być bardziej efektywna, ale tym samym wymaga większego doświadczenia.

Jakie noże są potrzebne?

Zestawy często zawierają dużą ilość noży (6 lub nawet więcej), co nie musi być jednak tak wygodne, jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Większość czynności w kuchni wykonujesz za pomocą dwu lub najwyżej trzech noży. Różne specjalne noże często tylko stoją w stojaku i czekają na swoją specjalną okazję. I to sprawdza się zwłaszcza, jeśli nie zbyt często gotujesz.

Najlepszym pomocnikiem każdego kucharza jest szeroki nóż kuchenny. Następnie zwykle nie obejdziesz się bez krótkiego noża do obierania i czyszczenia warzyw i owoców. Dużo pracy również wykonasz używając klasycznego, uniwersalnego noża kuchennego o dłuższym i średnio szerokim ostrzu. Chociaż te noże nie są tak efektywne podczas niektórych czynności, to zwłaszcza mniej doświadczeniu kucharze, którzy nie kroją wyścigowym tempem, bardzo je docenią.

Jak troszczyć się o noże?

Niezależnie od tego, czy kupisz drogie profesjonalne noże lub zestaw ze supermarketu, dzięki odpowiedniej pielęgnacji przedłużysz ich żywotność i funkcjonalność. Jakie są podstawowe zasady?

  • Noże należy przechowywać w stojaku, najlepiej drewnianym, lub na przykład na listwie magnetycznej.  Nie zostawiaj noży na mokrym blacie kuchennym – również z powodu bezpieczeństwa.
  • Do krojenia używaj deski, która może być drewniana lub plastikowa. Nie krój na twardych, gładkich powierzchniach (talerz, szkło, blat kuchenny itp.).
  • Zawsze opłucz i osusz nóż natychmiast po jego użyciu.
  • Noże ceramiczne są kruche! Można je uszkodzić podczas krojenia bardzo twardych produktów (np. kości), przy upadku, złym nachyleniu (nachylenie boczne).
  • Noże trzeba regularnie ostrzyć. Pamiętaj, że ostrzałka to podstawowe narzędzie, które służy tylko do utrzymywania jakościowego ostrza. Nie da się naostrzyć tępego noża. Podobnie można zastosować większość różnych ostrzałek domowych,  w tym elektrycznych. Jeśli chcesz odnowić  bardzo tępe ostrze,  trzeba do tego zastosować kamienie szlifierskie lub jakościowe czy profesjonalne szlifierki. W większości przypadków jednak lepiej oddać noże do ostrzenia profesjonalistom.

Pamiętaj, że tępy nóż zwykle jest bardziej niebezpieczny niż bardzo dobrze naostrzony. Dlatego należy odpowiednio troszczyć się o ostrze.

Ceny noży kuchennych

Ile zapłacić za zestaw jakościowych noży kuchennych albo za jeden nóż kucharski wysokiej klasy? Mamy dla Ciebie krótki przegląd podstawowych półek cenowych.

✅ Noże kuchenne do 85 PLN

W tej półce można kupić samodzielne sztuki, ale również tanie zestawy noży. W cenie do 20 PLN można kupić mniejsze noże do krojenia warzyw lub naprawdę mniej jakościowe noże uniwersalne itp. Od około 35 PLN można kupić bardzo tanie zestawy.

✅ Noże kuchenne do 260 PLN

W tej cenie można już kupić stosunkowo jakościowe noże kucharskie z dobrego materiału lub zestawy, które oferują nieco wyższy poziom, jeśli chodzi o trwałość. Z tej półki cenowej wybierze sobie większość użytkowników.

✅ Noże kuchenne od 260 PLN

Noże i zestawy dla bardziej wymagających użytkowników. Jeśli gotowanie jest Twoją pasją, na pewno warto wybierać z oferty w tej półce.

Najlepsze marki noży kuchennych

Z jakimi markami noży lub zestawów warto się zapoznać?

  • Tescoma – bardzo popularna marka, doskonały wybór zestawów i samodzielnych noży. Jakość bywa zwykle na bardzo dobrym poziomie.
  • Fiskars – wysokiej jakości noże, sprawdzona marka światowa. Dobry wybór nawet dla bardziej wymagających użytkowników.
  • Zwilling – doskonałe noże, które nadają się i do profesjonalnego zastosowania. Ceny zwykle są niższe, ale jakość najwyższa – tak samo również oceny.
  • Banquet – bardzo popularna marka zestawów noży. Szeroki wybór od bardzo tanich po droższe i bardziej jakościowe. Alternatywą może być np. marka Lamart.

Dodaj komentarz

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..